Thomas – vrijwilliger

Vrijwilliger Thomas (32) faciliteert sinds een half jaar twee zelfhulpgroepen bij Enik: Omgaan met angst en De kracht van boosheid. “Ik begrijp mezelf steeds beter.”

Uitgelicht
‘Faciliteren is een leerproces’

Door Anne Evers

“Twee jaar geleden kwam ik voor de eerste keer naar de herstelacademie. Een vriendin zei, na haar eigen ervaring: ‘Enik is ook echt iets voor jou’. Ik vond het mega spannend om over mezelf te praten in een zelfhulpgroep. Ik had een black-out. Toch kwam ik bij Enik thuis. Ik heb Bouwen aan intimiteit, Meer zin in je leven, Omgaan met gevoelens en Spanning ontladen met TRE gevolgd. Eerst zat ik vaak in het Sociaal Trefpunt om anderen te ontmoeten. Daarna ging ik zelf faciliteren. Via Enik leer ik mensen kennen die ook bezig zijn met herstel. Van elkaar kunnen we veel leren. Zo delen we welke boeken we hebben gelezen en waar we zelf veel aan hebben gehad. Ik volgde veel groepen bij Peer Support Facilitators Mickal en Malou. Tijdens die bijeenkomsten was de sfeer heel fijn. Er was ruimte om na te denken over jezelf en om echte gesprekken te voeren. Daardoor begrijp ik mezelf steeds beter.

Facilitator doet mee

Tijdens het faciliteren help je om een groep mensen dichter bij elkaar te brengen. Je creëert met elkaar een veilige sfeer. De meest broze delen van mensen mogen tevoorschijn komen. Sommige deelnemers ervaren dat kwetsbaar zijn op andere plekken in de maatschappij minder of niet kan. Ik vind het bijzonder om als facilitator een steentje bij te dragen aan de uitwisseling, het doorvragen en het respect vinden om goed met elkaar om te gaan. Mickal deelde tijdens voorbereidende gesprekken dat faciliteren iets anders is dan een workshop geven. Als facilitator doe je zelf ook mee. En door zelf ervaringen te delen, wordt het gelijkwaardig. Door allemaal ervaringen uit te wisselen, is er wederkerigheid. Faciliteren is een leerproces. Je hoeft het allemaal niet precies te weten.”

 Rust en vertrouwen

“Onlangs ben ik begonnen met het faciliteren van een nieuwe reeks, Omgaan met angstgevoelens. Ik merk dat ik er relaxter in zit. Het is oké waar ik ben in mijn proces. Ik hoef van mezelf niet meer van alles te zijn wat ik niet ben. Ik vind het fijn dat ik steeds meer rust en vertrouwen ervaar. Angst en boosheid zijn thema’s die bij mij al jaren spelen. Ik heb er ook een ontwikkeling in doorgemaakt. Ik waardeerde het dan ook toen Mickal mij vroeg om Omgaan met angst samen te faciliteren. Binnenkort start ik met Malou de werkgroep De kracht van boosheid. Daar kijk ik naar uit.   

Ik durf meer

In de toekomst lijkt het me leuk om als facilitator meer praktisch aan de slag te gaan. Zo wil ik iets doen met lichaamswerk of rollenspellen. Ook zou ik in de toekomst wat meer ruimte willen innemen als facilitator. Al ben ik daarin de afgelopen maanden gegroeid. Ik durf meer, bijvoorbeeld goed doorvragen. Ik ben steeds minder bezig met hoe het zou moeten en ik ben meer vanuit nieuwsgierigheid aanwezig. Ik mag worden verrast. Het is fijn om die hoge eisen los te kunnen laten en op ontdekkingsreis te zijn. Enik is een inclusieve plek. Mijn ervaring is dat iedereen wordt gerespecteerd en gewaardeerd. Het is oké als iemand wat stiller is en nog wat meer tijd nodig heeft om zich open te stellen. Ik ervoer op school, de universiteit en in de bedrijfswereld veel concurrentie. Terwijl je bij Enik mag zijn zoals je bent.” 

Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen.

Programma