Jeroen – deelnemer
Van ziek door stress naar inspiratie voor vitaliteit
“Vorige week ontdekte ik dat mijn diagnose bipolaire stoornis niet klopt. Dat inzicht kwam door mijn opleiding voor leefstijl- en vitaliteitscoach. Ik leerde er over wat stress met het lichaam doet. Stress heeft invloed op het stresshormoon cortisol en dat heeft vervolgens invloed op het gelukshormoon dopamine wat tot een manie kan leiden. Gooi er pammetjes tegenaan en je kunt een psychose krijgen.
Thuis
Mijn stress was gerelateerd aan werk. In 1998 haalde ik als controller een zware zaak boven water, waarbij het om miljoenen ging. In die tijd werd ik drie keer opgenomen. Door een overdosis van het antipsychoticum Risperdal en pammetjes kreeg ik een psychose en een blackout.
Na de derde opname – ik was op wintersport in Frankrijk en de ANWB moest me naar Nederland halen – besloot ik te stoppen met de medicatie.
Het ging ruim 9 jaar goed tot ik in 2008 als financieel directeur bij een reisorganisatie een financiële misstand van miljoenen euro’s ontdekte. Ik wilde het in te korte tijd oplossen met extreme stress en een psychose als gevolg. Mijn jaarcontract werd niet verlengd en ik kwam thuis te zitten.
Goede dynamiek
In de jaren daarna bij volgende werkgevers werd ik weer ziek door stress en gaf mijn vrouw aan te willen scheiden. Ook zat ik weer zwaar onder de medicatie. Inmiddels ben ik afgekeurd, maar ik doe af en toe nog wel wat projecten.
Een contact uit de periode van een van mijn opnames, adviseerde om eens bij Enik te kijken. Degene was WRAP-facilitator in Amersfoort en kende de herstelacademie. Bij Enik schreef ik me in voor een herstelwerkgroep. De facilitators waren goed en er was een goede dynamiek in de groep. Wel was het even zwaar toen een van de deelnemers zelfmoord had gepleegd, maar daardoor kwamen we als groep wel dichter bij elkaar.
JIJenIK
Via een van de deelnemers kwam ik bij de JIJenIK terecht. Zij was er vrijwilligster. Bij de JIJenIK ben ik er even uit. Je bent even onder de mensen. Niks moet en alles mag.
Het is een soort tijdsbesteding voor me. We praten er over van alles en nog wat, maar niet over diagnoses. Niet over ‘ik ben bipolair, ik slik dit en ik voel me zo’, zoals bij lotgenotengroepen van patiëntenverenigingen het geval is.
We hebben het over bijvoorbeeld dingen waar je tegenaan loopt zoals problemen met instanties. Een keer vertelde iemand dat hij naar de kroeg was geweest, dat kan ook. Je kan ook met een van de vrijwilligers van JIJenIK apart zitten voor een gesprek, maar daar heb ik zelf nog geen behoefte aan gehad.
Levelen
JIJenIK is een fijne plek om naartoe te gaan. Ik ben er open over wat ik zelf heb meegemaakt en ik vind het prettig om te horen waar anderen tegenaan lopen. Iedereen hier heeft een rugzakje.
Bij Enik kan je jezelf zijn. Je ontmoet gelijkgestemden met wie je kan levelen. Artsen kijken top-down, plakken er een label op en stoppen er medicijnen in. JIJenIK is echt van meerwaarde voor me, ik ben het enorm dankbaar. Het was de aanleiding voor wat er daarna gebeurde.
Goede kant
Tijdens de JIJenIK ontmoette ik mensen die een vitaliteits campus in Frederiksoord in Drenthe wilden oprichten. Ik ben er opgegroeid en ben er als vakantiekracht postbode geweest. Mijn interesse in leefstijl en vitaliteit was gewekt en ik ging op onderzoek uit.
Via facebook kwam ik via een lotgenoot op de Mark Academie terecht en schreef ik me in voor de opleiding tot leefstijl- en vitaliteitscoach. Ik wil mensen helpen beter te worden. Daarna wil ik de opleiding tot vitaliteitstrainer volgen om ook groepen mensen te kunnen begeleiden.
Maandag heb ik een afspraak met de huisarts, misschien kan ik bij zijn praktijk aansluiten. Of ik begin een zelfstandige praktijk.
Misschien ga ik nog een retreat bij Enik volgen in het kader van mijn opleiding. Daarnaast probeer ik regelmatig naar de JIJenIK te komen. De JIJenIK heeft een sneeuwbal aan het rollen gebracht. Mijn leven rolt de goede kant op.”
Foto: Manschot Grafimedia